Pasaport spre Educatie MICA

         FORMULARUL CANDIADATULUI – CLICK AICI!

 

                 O educație bună este, în societatea noastră, fără nicio îndoială, cea mai sigură cale de urmat pentru un bun start în viață. Totuși, la o privire mai atentă, observăm că acest lucru pare să nu fie accesibil tuturor. Astfel că, oameni care se luptă zilnic cu sărăcia, provin dintr-un context familial patriarhal disfuncțional sau suferă din cauza discriminării pe diverse criterii – cu alte cuvinte, aceia dintre noi care aparțin unui grup social vulnerabil (oricare ar fi natura criteriului folosit pentru a-l defini astfel) – ne lipsesc privilegiile sociale și materiale pe care cei mai norocoși dintre noi le au de-a gata.

                A fi nevoit să îți porți singur de grijă, să întâmpini dificultăți financiare, să te lupți cu traume personale și probleme emoționale sau stigmat social, constituie factori ce te pot forța să-ți petreci mai puțin timp studiind și să-ți dedici mai mult timp unor probleme presante ce îți afectează existența imediată, de zi cu zi. Copiii instituționalizați sunt un aștfel de grup vulnerabil. Nu e greu să înțelegi cum istoricul personal, cuplat cu factori socio-economici specifici i-ar putea face pe unii dintre ei să rămână în urmă cu învățatul. De cele mai multe ori, în loc să primească o mână de ajutor, sunt întâmpinați cu ostilitate și măsuri punitive, ce servesc doar spre a-i aliena și mai mult și pentru a mării distanța dintre ei și instituția de învățământ care ar trebui să le asigure un loc de învățat sigur și mereu deschis tuturor. Această pantă abruptă se dovedește câteodată prea greu de urcat. În absența unor programe educaționale special gândite, noi, oamenii, putem da o mână de ajutor aducându-ne aportul ca membrii activi ai comunităților noastre.

                Programul educațional PsE se dorește a fi un proiect pe termen lung ce vizează asistența și sprijinul reciproc, derulându-se pe tot parcursul anului școlar.  Scopul proiectului este de a aduna împreună cunoștințe și resurse, printr-un efort coordonat din partea comunității, cultivând valori precum cooperarea, empatia și altruismul și, făcând acest lucru, să demonstreze că soluții viabile la multe dintre problemele noastre comune se pot găsi chiar în interiorul comunității.

                  Ca și voluntar PsE vei avea ocazia să interacționezi cu oameni din medii diverse, să înveți de la ceilalți, să cunoști povești de viață, și să-ți aduci contribuția la îmbunătațirea vieții cuiva, câstigând totodată un sentiment plăcut de a te simți folositor. Experiența ta aici te va ajuta să-ți lărgesti orizonturile și te va echipa cu abilități valoroase transferabile de viață și competențe în diverse domenii precum:

– team building, lucru în echipă și cooperare;

– abilități structurale și de organizare. structurarea, analiza și sinteza informațiilor;

– construirea unui discurs coerent, vorbitul în public;

– vei învăța cum să relaționezi mai bine cu ceilalți și să devi mai tolerant;

                Proiectul se desfășoară începând cu 1.08.2014 până pe 1.07.2015 în București, România și va implica direct 75 de tineri: 50 participanți și 25 de meditatori. Apelul pentru aplicații se va deschide începând cu 1 August și va rămâne deschis pentru elevi și studenți pe tot parcursul lunii August.

             Pentru a aplica la acest program, te rugăm să descarci FORMULARUL CANDIDATULUI, să-l completezi cu datele tale și să-l trimiți pe adresa voluntar@desenamviitorul.ro.

                Procesul de selecție va avea loc în primele două săptămâni din luna Septembrie.

          Candidații selecționați vor beneficia de o sesiune de training de două zile unde psihologi experimentați și alți profesioniști te vor echipa cu mijloacele și materialele necesare. Meditatorii vor învăța despre:

– comunicații interpersonale și cum să întinzi o mână de ajutor celor din jurul tău;

– abordări ale educației bazate pe joc și simulari ale unor situații din viața reală;

– discuții interactive;

– dezvoltarea procesului de gândire, gândirea creativă.

                Vei beneficia de asemena de eliberarea unui certificat de voluntariat conform legislației în vigoare.

                În plus, vei avea oportunitatea de a întâlni câțiva voluntari care au luat deja parte în proiecte similare și vei auzi testimonialele lor.

                ÎMPĂRTĂȘEȘTE DARUL CUNOAȘTERII, SCHIMBĂ LUMEA, VIAȚĂ CU VIAȚĂ!

                Persoană de contact: Coordonator Proiect Virgil Balan – 0767738680