roll-up banner_80x200_1 siteÎn perioada 1 Ianuarie – 30 aprilie 2014, asociația Desenăm Viitorul Tău a derulat proiectul “Învață-mă să învăț”, finanțat de Fondul Mega Image pentru Comunitate (gestionat de Fundația Comunitara București).

În cadrul proiectului am avut implicați peste 100 de oameni, dintre care nu mai puțin de douăzeci de voluntari – studenți și liceeni – care s-au implicat în activitățile propuse pentru a motiva și ajuta copii defavorizați să iubească să meargă la școală, dar să își și rezolve temele fără dificultate. Voluntarii au îmbinat metode de educație non-formală pentru efectuarea temelor, cu exerciții interactive, folosindu-se de materiale educative ce stimulează creativitatea pentru a explica în mod concret și ușor materii precum matematica, limba și literatura română, istoria României și Geografia Europei. La finalul finalul zilei cu toții priveau școala și profesorii cu mai mult respect.

Numărul beneficiarilor acestui proiect a depășit așteptările noastre, voluntarii lucrând cu peste 50 de copiii, din cadrul unor apartamente sociale din sectoarele 3,4 și 6 ale Bucureștiului. Voluntarii vizitau apartamentele săptămânal, observând din întâlnire în întânire apetitul crescând al copiilor spre educație și formare. Cunoașterea câtor mai multe lucruri era deja un al doilea țel în viața lor. Astfel, ei au reușit să realizeze sute de lucrări creative de-a lungul întâlnirilor cu voluntarii: picturi, invenții, compuneri. Toate acestea le-am adunat și spre finalul proiectului le-am arătat lumii întregi, în cadrul expoziției deschisă în perioada Paștelui, intitulată „Mie îmi place să fac teme”. Această expoziție a fost deschisă publicului larg în perioada 15-30 Aprilie 2014, la Biblioteca Metropolitană Ion Neculce, din Sectorul 3, București.

Nu în ultimul rând, am fost bucuroși să vedem că am atras noi suporteri ai proiectului, avându-i implicați și pe vecinii beneficiarilor proiectului. Am avut numeroși vizitatori ai expoziției care nu se așteptau să aibă în vecinătate tineri speranțe atât de talentate. Aceștia i-au sprijinit pe copii în creșterea încrederii în propriile forțe, când cu timiditate stăteau lângă minunatele lor creații.  La finalul zilei, acești tineri s-au ales cu noi promotori și suporteri! Oamenii din cartierele în care ei trăiesc le-au promis că se vor implica mai mult în viața lor și ne-au mărturisit că abia acum au înțeles câtă nevoie de sprijin au tinerii instituționalizați din partea comunității sociale.

O altă mare realizare a proiectului a fost implicarea de care au dat dovadă cei douăzeci de tineri voluntari, care s-au implicat și în amenajarea expoziției. Ei ne-au mărturisit că pe parcursul proiectului s-au dezvoltat atât personal cât și profesional fără să realizeze, dorindu-și doar să fie un real sprijin pentru cei mai puțin norocoși. Ei au învățat să-i înțeleagă pe cei mici, să-i motiveze, să îmbine creativitatea cu efectuarea temelor și mai ales să îi încurajeze pe copii să iubească educația și să își plănuiască viitorul cu mai mare grijă și considerație. Între cele două grupuri s-a creat o puternică legătura, motiv pentru care voluntarii și-au exprimat dorința de a continua proiectul și după finalizarea lui.

Noi, Asociația Desenăm Viitorul Tău, pentru că iubim să facem fapte bune am decis să le ascultăm dorințele și am decis ca proiectul Învață-mă să învăț să își continue drumul frumos pe care l-a deschis. Dacă și tu vrei să îi ajuți pe tinerii din mediul instituționalizat din România să își continue educația, fii alături de noi și donează pentru ca proiectul Învață-mă să învăț să aibă continuitate. Platforma online www.tineriiviitorului.ro este locul unde Tu poți face diferența și te poți implica direct în viața și educația unui tânăr român. Donează 10 lei și noi ducem România mai departe.

Împreună creștem România – și o facem bine!