afis-galaAsociația Desenăm Viitorul Tău, organizează un eveniment public de dezbatere tematică, premiere și mulțumire pentru un an de activitate sub titulatura Galei aniversare ”Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală” (DVTEN).

Avem plăcerea să vă invităm Joi, 26 Iunie, începând cu orele 15:00, la Universitatea Româno-Americană, în Aulă, locul în care vom marca o serie de activități desfășurate sub umbrela proiectului DVTEN.  Evenimentul reprezintă totodată o încununare a activității Asociației ”Desenăm Viitorul Tău” care pe parcursul unui an de existență a reușit să demareze numeroase programe menite să vină în sprijinul tinerilor instituționalizați și nu numai, mai multe detalii găsiți  accesând site-ul asociației: www.desenamviitorul.ro.

Organizăm în prima parte a Galei proiectarea în premiera a celor 3 pelicule realizate în cadrul proiectului DVTEN, constituind și punctul de plecare pentru o dezbatere între ONG-uri, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Municipiul Bucuresti alături de publicul larg prezent la eveniment.

A doua parte a evenimentului constă în decernarea de premii pentru recunoașterea efortului tuturor celor care ne-au fost alături de la nașterea asociației. Categoriile de premiere sunt următoarele:

  1. Instituții Publice – se oferă tuturor instituțiilor care ne-au fost parteneri de încredere în proiectele desfățurate între 2013 și 2014: DGASPC sectoarele 1,3,4,6, Casa de Cultura a Studenților București, Universitatea Româno-Americană (proiecte: Viața Ta, Responsabilitatea Noastră, Învață-mă să Învăț, DVTEN). Aceste premii vor fi înmânate de Victor Ionescu.
  2. – ONG – se oferă tuturor ONG-urilor partenere în proiectele Învață-mă să învăț și DVTEN:  Social Art, ARAS, Brigada de Voluntari, Youth in action Inginerie Mecanică și Mecatronică, Asociația Polițiștilor Locali Sector 3. Premiile vor fi înmânate de Anca Năstase, director executiv Federația Volum.
  3. DVTEN – premii oferite celor 24 de participanți în proiectul Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală, fără de care nu am fi putut organiza proiectul. Premiile fiind înmânate de Irma Mărășescu, reprezentant BCR.
  4. Învață-mă să învăț – premii oferite tuturor voluntarilor din cadrul proiectului cu același nume, înmânate de Camelia Spătaru, realizator tv.
  5. Premii speciale înmanate de Președintele Asociației DVT Vișinel Balan.

Proiectul DVTEN demarat în Februarie 2014, cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret în acțiune, acțiunea 1.2 și Agenției Naționale din România, care ne-au aprobat finanțarea lui, cu scopul de a combate stereotipuri și de a rupe bariere, demonstrând că nu există diferențe între tinerii din România, indiferent în grija cui sunt.

Am avut implicați 12 tineri liceeni (6 din medii familiale obișnuite și 6 aflați în grija DGASPC, Secor 6, București) și 12 reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-urilor partenere (DGASPC Sectoarele 1,3,4,6; Brigada de Voluntari,  Youth In Action Inginerie Mecanica si Mecatronica, Asociația Polițiștilor Locali Sector 3).

Printre colaboratorii și partenerii acestui proiect, amintim  Asociația SocialArt, Casa de Cultură a Studenților București, Ioana Gligor (Saatchi & Saatchi), ARAS.  În acest proiect am organizat  workshop-uri interactive tematice și sesiuni de mentorat (ateliere de film, scenaristică și regie,  ateliere de sănătate, comunicare,  antreprenoriat și dezvoltare personală).

Rezultatele proiectului sunt prezentate în cadrul evenimentului aniversar, fiecare categorie de participanți (tineri, instituții publice și ONG-uri) realizând un scenariu  de film de scurtmetraj despre o zi din viața tinerilor instituționalizați, transformate în filme prin sprijinul Pac-Pac StudioS, oferind astfel trei viziuni distincte care se vor a fi transpuneri artistice fidele ale unor experiențe fundamentale de viață, trăiri și provocari specifice, pe care un tânăr instituționalizat le confruntă și cărora trebuie să le facă fată. De aceea, în cadrul dezbaterii publice dorim să facilităm  un cadru pentru dialog social echitabil, oferindu-le tuturor actorilor implicați în societatea civilă românească o imagine veridică asupra realității și implicându-se apoi în buna dezvoltare a destinelor copiilor institutionalizați, dar nu numai.

Cele trei pelicule realizate:

“Ambasador” – În prim plan se află lupta personală a unui adolescent ce se îndrăgostește pentru prima oară, punând accent pe trăirile tânărului ce internalizează prejudecățile sociale și sterotipurile conexe față de apartenența la un grup social vulnerabil. Va reuși el să facă față presiunilor și stereotipurilor? Filmul tratează astfel, problematica proiecției asupra sinelui  a stigmatizării și etichetării sociale, proces  la care copiii din mediile instituționalizate sunt deosebit de vulnerabili.

“Andrei” pare să contureze o poveste cu final așteptat, ce stă sub semnul determinării acțiunii sub influența factorilor de influență externi. Violența domestică și abuzul de alcool conduc la destrămarea unei familii și smulgerea din sânul căminului a personajului principal, Andrei. Dacă se va lăsa influențat de anturaj sau va învinge mediocritatea, numai el poate alege. Ca temă adiacentă, scurtmetrajul propune spre dezbatere și condiția femeii abuzate, precum și a locului pe care ăl ocupă în societate.

„Inițierea” – Pelicula debutează cu scena fugii lui Darius, personajul principal, din centrul de plasament, datorită frecventelor agresiuni fizice la care era supus de colegii săi mai mari. Singur, pe străzile orașului, băiatul întâlnește un personaj neconvențional, ce-l poartă printr-o călătorie ce, în plan simbolic, are rol inițiatic, demonstrându-i lui Darius că lumea are un sens aparte ce trebuie descoperit, fără a ne lăsa pradă primelor instincte negative care ar putea duce tentative de suicid.

Pentru mai multe detalii, puteți lua legătura cu Vișinel Bălan, coordonatorul evenimentului. Telefon: +40743365469 sau la office@visinelbalan.ro.