DSCN8092Ne-am obișnuit să îi avem alături o dată la două săptămâni pe cei 12 copii frumoși și inteligenți participanți la proiectul revoluționar Desenăm Viitorul Tău în Educația Non-formală. Am pornit în cadrul fiecărui atelier cu o ușoară temere  crezând că vor exista rețineri ale tinerilor instituționalizați în a coopera din motive ce țin de trecutul lor, având totuși mereu alături un psiholog dedicat lor. Ne-am făcut și de această dată griji fără temei. În acest week-end, în cadrul atelierelor susținute ne-am informat și testat abilitățile de gestionare a resurselor și de planificare, precum și ne-am exersat capacitățile de cooperare și lucru în echipă. Nici la capitolul comunicare și luare de decizii nu am stat mai rău! Ce mai, pe zi ce trece, creștem mai frumoși! Suntem un grup atât de omogen tineri participanți la proiect și noi ca asociație, că parcă nu ne mai putem gândi că doar unii au evoluat și alții au stagnat. Nu, suntem atât de bucuroși să îi urmărim pe acești elevi cum se manifestă și să vedem în ei tinere speranțe ale viitorului comunității  noastre, astfel că de fiecare dată învățăm și noi lucruri noi.DVTEN 4

Primul atelier a fost dedicat informării și punerii semnelor de întrebare și exclamare acolo unde trebuie în ceea ce privește corpul uman și normalitatea. Cuvintele cheie au fost: întreținere corporală și sănătate sexuală ca tabu social. Ne-am încălzit și ne-am pregătit sufletește să pornim pe acest drum inițial anevoios, în care fețele roșiatice păreau că se aprind. Am discutat despre cât de important este să avem grijă ce mâncăm, să ne iubim corpul și să îl îngrijim, apoi am ascultat opiniile participanților cu privire la câteva lecții de biologie și anatomie. Am fost serioși și nu ne-am prostit până la finalul întâlnirii și cu inima și mintea deschisă am spus cu toții ce am crezut de cuviință atunci când am fost chestionați de specialistul prezent. Îi mulțumim lui Mihai Lixandru – specialistul în domeniu, din partea Asociației Române Anti-Sida – pentru deschiderea arătată față de propunerea noastră de a vorbi tinerilor.

Cel ce-al doilea atelier a fost dedicat testării gradului de conștientizare și responsabilitate a tinerilor participanți. Am avut și un speaker motivațional alături de noi, Ioana Gligor – director Saatchi& Saatchi și  Manager la Amazon Business, și  care ne-a ghidat și i-a făcut pe participanți să înțeleagă că tot ceea ce trebuie să îi preocupe pe ei este să învețe și să se educe. Vor reuși așa cu multă încredere să treacă peste obstacolele vieții și vor învăța că niciun fel de handicap (fizic sau sufletesc) nu îi poate împiedica din a avea cariera pe care și-o doresc și pentru care luptă. Vreți să știți dacă au trecut testul? Cu siguranță că au făcut asta! I-am întrebat din nou dacă acum știu ceea ce vor să facă în viață și față de răspunsurile pe care le-am primit în prima întâlnire cu ei de acum două luni, acum diferența a fost extrem de vizibilă. DVTEN 4În plus, s-au dovedit a fi mult mai încrezători și motivați să reușească să își îndeplinească visele. În cadrul exercițiului de gestionare a unei sume de bani pentru a acoperi necesitățile grupului pe o perioadă de o lună, iarăși, am fost surprinși să vedem că au format echipe omogene în care s-au pus de acord foarte ușor și diferența de aparteneță la medii sociale diferite nu s-a sesizat nici câtuși de puțin.

Combatem stereotipuri, învățăm, ne distrăm și evoluăm! Prin proiectul Desenăm Viitorul Tău în Educația Non-formală, asociația Desenăm Viitorul Tău schimbă percepții și oameni și suntem încântați și mândri de rezultate.

Mulțumim Casei de Cultură a Studenților București pentru oferirea spațiului, fără de care nu am fi putut avea aceste întâlniri.

Acest proiect a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune!