În decembrie 2013, Smaranda afla că arHelp Smarandae cancer la plămâni. La 32 de ani, viața fetei s-a schimbat, brusc, într-o zi de iarnă. De atunci, zilele ei au curs ca un rollercoaster și-au fost mai bune, și mai rele. Boala asta a venit cu tot ce vine o astfel de boală: goana după bani, care înseamnă, de fapt, goana după viață, medicamente, călătorii pentru tratamente, bucurie și amărăciune, pași mici pentru omenire, dar imenși pentru Smaranda. Când ai cancer, viața se reconfigurează și într-un fel, își arată plenitudinea fix în aceste momente în care, paradoxal, te obligă, cumva, să dai, în numele propriei supraviețuiri, acel 100% pe care, sănătos fiind, îl iei ca pe un dat, o stare care există de la sine.

            În ultima lună, Smaranda a avut de-a face cu două proceduri numite WBRT și CYBER KNIFE. Pe scurt, creierul ei a fost supus unor procedee de iradiere pentru că niște tumori apăsau pe un mănunchi de nervi și nu exista nicio altă intervenție care să o vindece.

,,Prima, WBRT (whole brain radiotherapy), inseamna iradierea totala creierului, a doua, CN, inseamna iradierea punctuala a unei parti din creier. Eu am fost supusa acestor procedee din cauza ultimei metastaze din creier care se aseza pe un manunchi de nervi catre coloana vertebrala, imposibil de atins prin alte metode. Netratata, tumora ar fi dus implicit la paralizie.”

            Este explicația pe care o dă Smaranda după trei săptămâni de tratament. Când vorbește despre experiența acestor proceduri, imaginea pe care o oferă este foarte plastică.

,,WBRT creierului a dus la dilatarea acestuia. Se freca de craniu si se comporta ca o tastatura cu toate butoanele apasate: 7 zile de leguma, voma spontana, greata de apa, orbire, surzenie si alte rele asemanatoare. Asa ca m-au trecut pe tratament suportiv in paralel: perfuzii cu substante felurite de doua ori pe zi. Anumite substante care, desi ma ajutau sa reintru in parametri, macar sa pot sa tin ceva in stomac, scadeau imunitatea. Asa a aparut ciuperca din gura si senzatia de hartie, vata si carton, doar ca s-a intins peste tot si catre drumu-n jos, pe langa stern. Apoi m-am constipat, 10 zile.

La final, am contactat un virus, de fapt s-a activat un virus. Un herpes care s-a intins usor in gura, gingii, pe obraz, pe limba. Ma durea in gura de parca eram murg de Harap Alb, de parca numai jar as fi mancat atunci. Acum ma concentrez pe regenerare.”

Help Smaranda