Initierea - DVTENJoi, 19 Iunie, al treilea, și ultimul scurtmetraj realizat  în cadrul proiectul DVTEN, intitulat “Inițierea”, a fost finalizat. Ne-am adunat cu toții dis-de-dimineată la sediul Asociației “Desenăm Viitorul Tău”, de unde, după ce am terminat de repetat scenariul și de pregătit cele necesare, am pornit,  în ciuda vremii neprielnice, spre locațiile de filmare.

Propunerea ideii de scenariu a venit din partea celor 12 tineri participanți ai proiectul “Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală”, sub îndrumarea actorului Ionuț Păduraru. Datorita diversității contextuale a scenelor filmate – s-a filmat într-un numar de peste 5 locații – și totodată, a condițiilor meteo nefavorabile, filmările au continuat pană seara târziu.

Numărul copiilor care încearcă să comită suicid sau fug din centrele de plasament este îngrijorător. Statisticile arată că 3 din 10 copii încearcă prin diferite moduri să scape de viața pe care o duc în orfelinate. Poate că practica ce lasă rănile cele mai adanci este agresiunea verbală sau fizică la care sunt supuși, atât din partea membrilor personalului în unele cazuri, cât și de către colegii mai mari.

Pelicula debutează cu scena fugii lui Darius, personajul principal, din centrul de plasament, datorită frecvențelor agresiuni fizice la care era supus de colegii săi mai mari.

Umblând singur pe străzile orașului, băiatul întâlnește un personaj neconvențional, ce-l poartă printr-o călătorie ce, în plan simbolic, are rol inițiatic. „Moșul” reușește astfel să-i demonstreze lui Darius că în ciuda iadului prin care trece, dacă reușește să pună lucrurile în perspectivă, în final, totul va fi bine, pentru că lumea este mult mai vastă, iar spectrul de experiențe mult mai larg decât paleta îngustă de trăiri ce i le-a putut oferi centrul de plasament în care a crescut.

Scurtmetrajul “Inițierea” va putea fi vizionat în premieră în cadrul proiecției organizate la Gala DVTEN, pe data de 26 iunie, în Aula Universității Romano-Americană, urmând apoi a fi făcut disponibil în mediul online.

 Mulțumim Youth in Action Inginerie Mecanică și Mecatronică București, Universității Politehnice București. Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică București și Florăriei Wanda pentru susținerea acordată în realizarea scurtmetrajului.

Acest proiect a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune!