federatia-volumDefinirea voluntarului aduce o schimbare majoră față de situația de până acum, introducând ca referință pentru voluntar dobândirea capacității de muncă potrivit legislației în vigoare. Cum se vor încadra aceștia în prevederile legii? Cum va fi gestionată implicarea lor ca voluntari de către organizațiile/instituțiile gazdă? Se pot încheia contracte de voluntariat cu ei? Sunt întrebări la care organizațiile și instituțiile sunt în masură să și le pună și să afle răspunsul care le va permite să se încadreze în prevederile noii legi a voluntariatului.

            Pe data de 28 Octombrie 2014, Anca Cujba Coordonatorul de Voluntari al Asociaţiei Desenăm Viitorul Tău – a fost reprezentantul asociaţiei, participând la atelierul pentru clasificare şi informare cu privire la procesul de pilotare a certificatului de voluntariat. Coordonatorul nostru de voluntari a pus în dezbatere problema nevoii unui certificat tip pentru a facilita şi uşura înscrierea tinerilor la Universităţilor din afară graniţelor României.

            După cum ştim, pentru a putea fi student în afară graniţelor este necesar o experienţă vastă în domeniul voluntariatului, iar acest certificat tip, împreună cu raportul de activitate al tânărului ar facilita admiterea sa şi ar ridică domeniul voluntariatului din România.

            Începand cu data de 1 Noiembrie 2014 va începe un proces de pilotare a acestuia, proces in care vor fi implicate 100 de organizații la nivel național. Timp de 6 luni acestea vor testa modelul de certificat propus de grupul de lucru coordonat de Federația Volum. După finalizarea procesului de pilotare si colectarea feedback-lui din întreaga țara, va exista un model de certificat funcțional și relevant, care va putea fi preluat și asumat de organizațiile care implică voluntari din toată țara.

Ce inseamna sa fii un voluntar cu acte?

          legea voluntariatuluiContractul în cauza conţine drepturile şi obligațile fiecărei părţi şi se înregistrează doar intern, fără să fie necesară înregistrarea la Forţele de Muncă. În cazul în care voluntarul nu-şi mai poate continua activitatea în cadrul organizaţiei, contractul se poate anula cu un preaviz de 15 zile.

            De asemenea, voluntariatul este recunoscut ca şi experienţă profesională. Voluntariatul este deja recunoscut în unele ţări din Europa, precum şi în Statele Unite.

            Dar ce înseamnă acest lucru? Voluntariatul ca experienţă profesională nu este echivalent cu vechimea în muncă. De asemenea, este foarte important de reţinut că voluntariatul nu este inclus în sistemul de asigurări sociale şi în sistemul de pensii.

            După toate acestea, în 2015 Federaţia Volum va lansa un portal naţional de certificare care va acorda posibilitatea organizaţiilor să emită online certificate în anumite condiţii, unde vor fi detaliate domeniile de competenţe preluate din Cadrul Naţional şi European al Calificărilor.  Certificatele de voluntariat vor putea fi acordate exclusiv de organizaţii fără scop lucrativ care desfăşoară activităţi de voluntariat, conform Legii Voluntariatului 78/2014  – ONG-uri şi instituţiile publice.