Esecul Post InstitutionalizareÎn data de 24 Martie, ora 10:30, a avut loc lansarea Raportului Eșcul Post Instituționalizare (îl poți descărca) al asociației Desenăm Viitorul Tău. Evenimentul a avut loc la Spațiul Public European, pe Strada Vasile Lascar 31.

             Acest raport este rezultatul unei cercetări la nivel național cu peste 22000 km parcurși în 27 de județe, 190 de centre de plasament vizitate și 1000 de tineri instituționalizați intervievați. Un demers efectuat pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației dramatice din casele de copii ale României și pentru a prezenta pentru prima oară de la 1990 realitatea dură și tragediile de pe teren. Inițiatorul și coordonatorul proiectului Vișinel Bălan, președintele asociației DVT, fost tânăr intituționalizat, a prezentat în cadrul conferinței de joi rezultatele obținute alături de  Dragoș Bucurenci – purtător de cuvânt la HHC , Prof. Dr. Adrian Dan – Facultatea de Sociologie si Asistență Socială în cadrul UB , Ana Maria Ciobanu – Jurnalist DOR și Iuliana Andrei – Voluntar.

Esecul Post Institutionalizare1

         Ideal ar fi să credem că nevoile tinerilor sunt în centrul sistemului, iar politicile acestuia gravitează în jurul lor pentru a răspunde la acestea, însă situația este total opusă. Statisticile obținute din orfelinate relevă că în România nu există decât pe hârtie Serviciile de Protecție a Copilului, în practică ele aproape că lipsesc cu desăvârșire. Cercetarea a scos la iveală consecințe șocante, știri incredibile de pe teren și cazuri de abuz la un nivel ce depășește orice grad de umanitate.

            Peste 50% dintre copii abandonați nu ştiu ce înseamnă deprinderi de viaţă independentă (…) Mulţi vor să scape din sistem şi de asta 25,2% spun că se simt pregătiţi foarte mult să plece din sistem, 37,9% nu știu ce vor face la plecarea din centru, 7,4% că au interes faţă de activitatea profesională. Aproximativ 22,2% de tineri au spus că nu au o perspectivă a unui viitor pozitiv : “Ne-au spus că vor ajunge ‘aurolaci, hoţi, vagabonzi, infractori’ .  Cea mai gravă eroare a acestei cercetări este faptul că tinerii au fost influențați în răspunsurile oferite, de către personalul prezent în momentul completării. Astfel ea nu este una reprezentativă, dar oferă o perspectivă realistă asupra sistemului și atrage atenția asupra lucrurilor ce nu funcționează.

           Dacă ești victima unui abuz fizic, psihic, emoțional și sexual nu uita să ne scrii pe adresa office@desenămviitorul.ro. Suntem aici să luăm atitudine la abuzurile din sistemul de ocrotire socială – protecția copilului.

Esecul Post Institutionalizare