Educatie pentru Viata16 TINERI DIN CENTRELE DE PLASAMENT DIN JUDEȚUL TIMIȘ VOR FI PREGĂTIȚI PENTRU VIAȚĂ ÎNTR-O TABĂRĂ EDUCATIVĂ

           La inițiativa asociațiilor “Life Education for All” și “Desenăm Viitorul Tău” 16 tineri între 16 – 19 ani din centrele de plasament din județul Timis vor participa în perioada 15 – 20 august 2015 la o tabără educativă la Cheveresu Mare, județul Timiș.

            Prin proiectul taberei “EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ” cele doua asociații le vor oferi  tinerilor abandonați de părinți și crescuți în centre de plasament, dar care au potențial și doresc să-și continue studiile, un program interdisciplinar de formare care va viza în mod special:

  1. AUTOCUNOAȘTEREA ȘI CREȘTEREA STIMEI DE SINE

           Tinerii vor învăța să-și identifice interesele, abilităţile, valorile, să reflecteze asupra alegerilor lor și a consecințelor acestora, să exploreze opţiunile educaţionale şi profesionale, să-și identifice modele și să-și depășească limitele autoimpuse, să-și înțeleagă și să-și accepte traumele, să se poziționeze în raport cu ceilalți și să-și îmbunătățească relațiile interpersonale, să comunice și să se prezinte la un interviu de angajare.

  1. LUAREA DECIZIEI

         Instituţionalizarea are o serie de consecinţe negative care se reflectă în procesul de integrare socio-profesională. Până la 18 ani, copiii din centrele de plasament depind în permanenţă de prezenţa şi îndrumarea cuiva, neavând oportunitatea de a lua singuri decizii. Această inabilitate se va reflecta foarte acut în momentul în care vor ieși din sistem deoarece vor trebui să-și ia singuri viața în mâini.

           Prin acest program vor fi ajutați să-și seteze obiectivele de învățare, să-și accepte traumele emoționale, să-și crească stima de sine și orizontul așteptărilor, să-și dezvolte capacitatea de a comunica și de a inter-relaționa cu ceilalți, să vorbească despre ei înșiși, să-și exprime coerent și convingător ideile și să-și aleagă în cunoștință de cauză și în conformitate cu valențele vocaționale native, meseria sau facultatea pe care vor s-o urmeze.Educatie pentru viata2

        Timp de 5 zile, 7 specialiști (traineri de dezvoltare personală, coachi, formatori în domeniul comunicării, consilieri vocaționali, psihologi, specialiști în terapia prin pictură și teatru) vor lucra în mod voluntar cu acești tineri cu scopul de a le dezvolta încrederea în ei înșiși și a le dezvolta abilitățile de învățare. Curricula programului de formare va cuprinde exerciții de cunoaștere și autocunoaștere, jocuri de rol pentru comunicarea interpersonala și gestionarea conflictului, stabilirea obiectivelor, testarea aptitudinilor de învățare și vocaționale, activități practice de dezvoltare a abilităților de a vorbi în public și activități de terapire prin pictură și teatru.

             „Acești tineri care au trăit o viață întreagă sau câțiva ani buni în sistemul instituționalizat în momentul în care la 18 ani sau la 26 de ani (dacă absolvă o facultate ceea ce se întâmplă la 3 – 7% dintre cazuri) sunt efectiv lăsați să se descurce singuri neavând șanse reale pentru a duce o viață normală. Mulți se pierd pe drum și ajung victime ale prostituției infantile, a drogurilor sau, în cel mai bun caz, ajung să trăiască foarte modest deoarece orizontul așteptărilor lor este foarte jos iar nivelul de pregătire educațională este scăzut. În plus, acești tineri suferă de multiple traume dintre care cea de abandon este probabil cea mai mică. Ne dorim foarte mult să-i ajutăm măcar pe cei care au potențial să urmeze o facultate și să-i facem să înțeleagă că fără educație n-au nicio șansă reală pentru a reuși în viață.”- Oana Mîndruț, președinte asociația „Life Education for All”.

           Educatie pentru viata1Este prima tabără de acest gen organizată până acum în Romania și ne dorim să fie doar începutul unei serii lungi deoarece tinerii instituționalizați au mare nevoie repere sociale și educaționale. Ne-am dori ca instituțiile care-i au în îngrijire să înțeleagă și să sprijine demersurile noastre iar acest program de formare și dezvoltare a abilităților de viață să devină obligatoriu începând de anul viitor deoarece statul român este responsabil pentru cei peste 60.000 de copii și tineri care trăiesc în centrele de plasament și în centrele rezidențiale”- Vișinel Balan, președinte asociația Desenăm Viitorul Tău.

        În organizarea primei ediții a taberei EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ ne-au sprijinit partenerii noștri instituționali: Direcția Județeană de Tineret și Sport Timiș, Casa de Cultură a Studenților Timișoara și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.

        Dacă doriți să participați la activitățile noastre, vă invităm cu mare plăcere să ne fiți alături în oricare dintre aceste zile. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la telefon: Oana Mîndruț (Life Education for All) – 0727.648.946 și Vișinel Balan (Desenăm Viitorul Tău) – 0723.515.852.

                Va mulțumim anticipat pentru ajutorul oferit în promovarea acestui eveniment social.