Credem în reabilitare și nu atât de mult în pedeapsă. Motiv pentru care asociația Desenăm Viitorul Tău vine în ajutorul grupurilor vulnerabile. Astfel am pus în scenă două spectacole de teatru împreună cu deținuții din Jilava ”Un pedagog de școală nouă” de I. L. Caragiale și ”Fabule” de T. Caragiu.

Penitenciarul Jilava este locul pe unde trec anual cei mai mulți deținuți din România, considerat sperietoarea sistemului judiciar.  Este unul aparte datorit traficului, aici trec anual peste 20.000 de persoane, adică jumătate din deținuții țării. În prezent se află 2500, însă numărul lor  variază zilnic. De aceștia se ocupă 300 de cadre și aproximativ 600 de angajați ai penitenciarului.

un-detinut-a-evadat-de-la-penitenciarul-jilava-barbatul-este-condamnat-pentru-furt-calificat-260127

Poza preluata de pe site-ul Antena 3.

În spatele acestor sintagme, se ascunde un om, cu un trecut, cu o poveste. Procesul de reabilitare poate fi lung, și adesea anevoios, socializarea pozitivă este o componentă extrem de importantă în cultivarea colaborării, și a comportamentului prosocial.  Societatea trebuie să conștientizeze că revenirea foștilor deținuți în comunitate este esențială, în condițiile în care revenirea lor în penitenciar presupune, în primul rând, săvârșirea unor noi infracțiuni care afectează major comunitatea în care trăim.

Asociația luptă să spargă barierele impuse de sistem astfel că de la începutul anului 2015 Vișinel Balan, licențiat în teatru, i-a vizitat săptămânal pe cei aflați în penitenciarul Jilava. S-au organizat ateliere de teatru de care au beneficiat aceștia.

Viața este ca o mare, mare, scenă de teatru, în care fiecare dintre noi jucăm câte un rol important. Unii avem parte de finaluri fericite, alții mai puțin, însă oricum ar fi, rolurile vieților noastre sunt grele, uneori ne strâng și ne fac să jucăm extrem de prost. Ne îndepărtăm de la esență, comitem greșeli, facem răutăți și uite așa scena vieții noastre cade-n derizoriu. În acest mod, după ore de pregătiri în luna februarie am reușit să punem în scenă  spectacolul ”Un pedagog de școală nouă”, de Ion Luca Caragiale.

În rândul spectatorilor s-au numărat colegii din penitenciar și personalul care-i supraveghează. Reacția acestora a fost total neașteptată și surprinderea plăcută a reușitei spectacolului s-a citit pe chipurile tuturor celor prezenți. Drept urmare au existat încurajări pentru continuarea acestui tip de activitate în cadrul închisorii. Încurajați de reușita și succesul avut, am început imediat să lucrăm la următorul spectacol ”Fabule” de Toma Caragiu, care s-a bucurat de același final răsunător în data de 27 martie.

Mulțumim pentru susținere doamnei Butura Madgalena, asistent social în cadrul penitenciarului, și conducerii penitenciarului Jilava.

Proiectul a fost desfășurat din fonduri proprii.